Papryki faszerowane mielonym, ryżem, marchewką i pieczarkami

Mniam :) połączenie mięsa mielonego, ryżu i pieczarek nie może być niedobre, wszystko to faszerowane w papryce smakuje wyśmienicie !

Składniki:
  • 5 kształtnych papryk
  • woreczek ryżu parboiled
  • 500g chudego mięsa mielonego
  • 300 g pieczarek
  • 5 średnich marchewek
  • pomidory w kartoniku
  • ser mozzarella 
  • olej rzepakowy
  •  sól, pieprz, papryka słodka, oregano
Zaczynamy od odcięcia paprykom kapeluszy, oczyszczamy je z nasion i wstawiamy do parowaru. Ryż gotujemy na sypko (ok. 15 minut).  Mięso smażymy na oleju rzepakowym. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oliwie z oliwek, dorzucamy startą na tarce marchewkę i pieczarki. Do tego dodajemy ugotowany ryż i podsmażone mięso. Wlewamy pomidory z kartonika, aż uzyskamy konsystencję farszu, dodajemy przyprawy. W papryki napychamy farsz, ugniatamy, posypujemy na górę serem mozzarella i zostawiamy w parowarze na 15-20 minut.





  OKIEM DIETETYKA   
Jest to zdrowy i pożywny obiad. Idealna kompozycja białka (mięso), węglowodanów (ryż), tłuszczu (oliwa, olej) i witamin (warzywa). Po dwóch paprykach poczujemy się najedzeni, przy czym nie będzie nam ciężko na żołądku. wszystkie składniki tworzą ciekawą kompozycję smakową.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty