Lekka sałatka z arbuza, fety i rukoli

Idealne II śniadanie na taki upalny dzień jak dziś, świetna, lekka i orzeźwiająca sałatka, o ciekawym połączeniu smaków i kolorów.... :)
Musicie ją jutro zrobić, jak już ma się wszystkie składniki, to przygotowanie zajmuje 5 minut !
Składniki:
  • 200 gram arbuza
  • 5 kostek fety light
  • garść rukoli
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • garść nasion słonecznika
  • garść rodzynek
  • łyżeczka miodu 
  • łyżeczka octu balsamicznego
Arbuza, fetę i pomidorki kroimy w kostkę. Rukolę drzemy na małe kawałki. Słonecznik i rodzynki podprażamy na suchej patelni. Ocet mieszamy z miodem, polewamy całość. Proponuję bardziej rozdrobnić fetę ;)

  OKIEM DIETETYKA  
Arbuzy to wspaniałe owoce na takie upalne dni jak dzisiejszy. Przez dużą zawartość wody ugaszą nasze pragnienie, ale także uzupełnią elektrolity naszej krwi. Szczególnie polecane osobom na diecie, ze względu na bardzo dużą zawartość wody (92%) są małokaloryczne.  Zawierają w sobie utleniacze, hamujące procesy starzenia się skóry i rozwój komórek nowotworowych. Idealne dla osób z problemami sercowymi, ponieważ przez sporą zawartość witaminy A,C oraz potasu i cytruliny obecnej w miąższu i skórce arbuza, obniżają ciśnienie krwi oraz pomagają zwalczyć hipertriglicerydemię.  Zawierają w sobie cenne karotenoidy oraz likopen, przeciwutleniacz pomagający zwalczyć wolne rodniki oraz regulować gospodarkę cholesterolu we krwi.  Pomimo swojej niskiej kaloryczności 30 kcal/100g, nie jest to owoc polecany cukrzykom, ponieważ zawiera dużo cukrów prostych, które podnoszą poziom glukozy we krwi. 

Komentarze

Popularne posty