Chłodnik z botwinki i ogórka

Idealny obiad na taki upalny dzień jak dziś, czy jutro... podobno ma być 35 stopni! W takie gorące dni, kiedy nie mamy ochoty na mięso, ani inne ciężkie posiłki proponuję pyszną zupkę zwaną chłodnikiem :) Przepiękne kolory, orzeźwiający smak, chłodna ale daje uczucie pełności do tego bardzo tania .... 

Składniki (średni garnek):
  • dwa pęczki boćwiny
  • 5 świeżych ogórków
  • duży jogurt naturalny
  • mała śmietana 12% lub kefir (200g)
  • spora garść koperku, szczypiorku i natki pietruszki
  • 5 łyżek octu winnego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • pieprz do smaku
Buraczki obieramy i ścieramy na tarce, łodygi i liście drobno kroimy, wszystko zalewamy w garnku minimalnie wodą z dodatkiem octu, doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy na malutki gaz. Gotujemy ok. 30 minut aż wszystko zmięknie. Studzimy ( ja wstawiłam do zlewu z zimną wodą, bo byłam bardzo głodna ;) dodajemy jogurt i śmietanę/kefir, mieszamy, dodajemy drobno pokrojone świeże ogórki oraz całą zieleninę. Doprawiamy jeszcze cukrem, solą, pieprzem i octem aż uzyskamy nasz idealny smak. Mój chłodnik wyszedł bardzo gęsty, dlatego delikatnie go zblenderowałam, ale bez przesady. Miseczka takiej zupki ma ok 300 kalorii.

Dla większych łasuchów proponuję pyszny dodatek- ziemniaczki z jajkiem sadzonym, co daje dodatkowe 130 kcal.
  • 2 młode ziemniaki (50g)
  • jajko sadzone
  • koperek


  OKIEM DIETETYKA 
Jest to jedna ze zdrowszych zup, jakie możemy zjeść, do tego niskokaloryczna i o charakterystycznym smaku. Buraki to wspaniałe, często niedoceniane warzywa, bogate w witaminę A, C, B1 i kwas foliowy oraz wapń, magnez, potas, żelazo, mangan i kobalt. To właśnie kobalt i żelazo zapobiegają anemii, poprzez tworzenie i transportowanie czerwonych krwinek. Dodatkowo buraki obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają organizm i poprawiają trawienie. Podobno mają właściwości antyrakowe oraz odkwaszające. Osoby chorujące na cukrzycę, powinny ograniczać ich spożywanie ponieważ mają w sobie dużo sacharozy chociaż boćwina (burak liściowy) ma jej w sobie dużo mniej 0,2g/100g, gdzie burak ma jej  w sobie 6,5g/100g. Węglowodanów ogółem boćwina ma  5,5g/100g, a burak 9,5g/100g. Przez sporą zawartość szczawianów powinny je ograniczać osoby chorujące na dnę moczanową czy kamicę nerkową. Do zupy dodajemy jeszcze bogaty w dobroczynne dla naszego przewodu pokarmowego bakterie, jogurt naturalny czy kefir. Duża ilość zieleniny to zastrzyk witamin! (szczególnie witaminy A, b-karotenu, C, potasu i wapnia).
Samo zdrowie ! ;)

Komentarze

Popularne posty