Twaróg z łososiem wędzonym, czosnkiem i koperkiem

Świetną alternatywą do kanapek z serem i szynką są wszelkiego rodzaju pasty i twarożki. Dzisiaj propozycja na szybkie, pyszne śniadanie. Twaróg z wędzonym łososiem, czosnkiem i koperkiem. Oczywiście w sklepach dostępne są różnego rodzaju serki tego typu, jednak są one przepełnione konserwantami, barwnikami i polepszaczami. Nie ma to jak wyrób własny, ze sprawdzonych składników. Mamy wtedy gwarancję, że w świeżym koperku zostało jeszcze trochę witamin, a czosnek zadziała bakteriobójczo :)

Składniki:
  • pół kostki twarogu półtłustego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 plastry wędzonego łososia
  • garść świeżego koperku
  • ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • na górę możemy położyć kiełki, pomidora czy paprykę
Twaróg ugniatamy z jogurtem, dodajemy pokrojonego wędzonego łososia i koperek. Czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem i odrobiną soli (można nie dawać wcale, bo łosoś jest słony).


Komentarze

Popularne posty