Przejdź do głównej zawartości
Twaróg z łososiem wędzonym, czosnkiem i koperkiem
Świetną alternatywą do kanapek z serem i szynką są wszelkiego rodzaju pasty i twarożki. Dzisiaj propozycja na szybkie, pyszne śniadanie. Twaróg z wędzonym łososiem, czosnkiem i koperkiem. Oczywiście w sklepach dostępne są różnego rodzaju serki tego typu, jednak są one przepełnione konserwantami, barwnikami i polepszaczami. Nie ma to jak wyrób własny, ze sprawdzonych składników. Mamy wtedy gwarancję, że w świeżym koperku zostało jeszcze trochę witamin, a czosnek zadziała bakteriobójczo :)
Składniki:
- pół kostki twarogu półtłustego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2-3 plastry wędzonego łososia
- garść świeżego koperku
- ząbek czosnku
- zioła prowansalskie, sól, pieprz
- na górę możemy położyć kiełki, pomidora czy paprykę
Twaróg ugniatamy z jogurtem, dodajemy pokrojonego wędzonego łososia i koperek. Czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem i odrobiną soli (można nie dawać wcale, bo łosoś jest słony).
Komentarze
Prześlij komentarz