Szparagi zawinięte w piersi kurczaka i szynkę szwarcwaldzką z pieczonymi batatmi i sosem salsa
Wrzucam dla Was mój dzisiejszy obiad, ponieważ był przepyszny, a sezon na szparagi trwa krótko :) Może zdążycie jeszcze pobiec do sklepu hihi. Co śmieszne w restauracji za takie "wykwintne danie" sporo byśmy zapłacili, w domu przygotowanie zajmuje chwilę, a do tego jest pyszne, tak więc wilk syty i owca (w tym wypadku nasz portfel) cała... ;)
Składniki:
Bataty obieramy, kroimy w cienkie plastry przyprawiamy papryką słodką, ostrą, curry i ziołami prowansalskimi. Pieczemy 30-35 minut, termoobieg 180 stopni. Szparagom odrywamy twarde końcówki (same powinny się odłamywać), gotujemy 10 minut w lekko słono-słodkiej wodzie. Piersi rozbijamy posypujemy solą i pieprzem, smarujemy musztardą z czosnkiem, na górę posypujemy ziołami. Szparagi przelewamy zimną wodą, kroimy na pół, układamy po 3-4 (zależy ile da się zawinąć) na każdej piersi. To zawijamy jeszcze w szynkę, 1-2 plastry, tak żeby wszystko ładnie trzymała. Możemy złączyć wykałaczką. Garnek/patelnię do smażenia bez dodatku tłuszczu rozgrzewamy, układamy nasze zawijaski, podlewamy delikatnie wodą, dusimy pod przykryciem z jednej i drugiej strony. Szynka może się delikatnie zrumienić (ale bez przesady;). Pomidora, paprykę, cebulkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy garść świeżej bazylii, kolendrę, sól, cukier brązowy, 2 łyżki oliwy, łyżkę octu balsamicznego i łyżeczkę ostrej pasty paprykowej (jak nie mamy, można dać chilli).
- 3 filety z piersi kurczaka
- 6 plasterków szynki szarcwaldzkiej
- 9 szparagów
- musztarda, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie
- bataty
- oliwa z oliwek, papryka słodka, ostra, curry, sól
- 2 pomidory
- 1 papryka
- 1 cebula szalotka
- pęczek bazylii
- 2 łyżki oliwy
- łyżka octu balsmaicznego
- łyżeczka pasty z ostrej papryki
- sól, cukier brązowy, kolendra
Przepis inspirowany szparagami w boczku z Pani domu :)
Komentarze
Prześlij komentarz