Przejdź do głównej zawartości
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Najzdrowszy chleb, to chleb na zakwasie, oczywiście nie wszystkim smakuje i służy, ale może warto spróbować? Nie jest to typowy chleb razowy, bo składają się na niego mąką pszenna, mąka pszenna razowa i mąka żytnia razowa. Mój wrażliwy żołądek się po nim nie buntował ;) W przepisie od cioci Kasi nie było mąki pszennej razowej (tylko 500g pszennej). Starałam się go trochę uzdrowić tą pszenną razową, ale to jeszcze nie jest to. Najzdrowszy byłby chleb z samej mąki żytniej, bo pszenicy lepiej unikać... ale jeszcze się nie odważyłam, obawiałam się jednej wielkiej chlebowej kluchy :) Może macie jakieś przepisy?
Składniki:
- 250 g mąki żytniej razowej
- 250 g maki pszennej razowej
- 250 g mąki pszennej
- 750 g wody
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki słonecznika
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- garść pestek dyni
- łyżka soli
- 2 duże łyżki zakwasu żytniego
Mąki, nasiona i sól mieszamy. Dodajemy zakwas, całość zalewamy ciepłą wodą. Wyrabiamy przez chwilę, tak żeby wszystkie składniki się połączyły. Przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej na dnie płatkami owsianymi. Odkładamy trochę ciasta do słoika (zakwas na następny chleb). Odstawiamy na 8 godzin (mój po 5 godzinach "wychodził" z foremki przez świeży zakwas, więc go wstawiłam). Pieczemy godzinę i 15 minut w temp. 180 stopni góra:dół, aż zrobi się skorupka na górze.
Uwielbiam testować nowe przepisy na domowy chleb! W weekend postaram się wypróbować Wasz przepis i dam znać, jak mi wyszło:-)
OdpowiedzUsuńI jak chlebek, wyszedł ?:)
OdpowiedzUsuńDobrze czasami samej zrobić chlebek :)
OdpowiedzUsuń