Przejdź do głównej zawartości
Risotto z kurczakiem i warzywami na białym winie
Obiady w jednym garnku są szybkie, smaczne, łatwo można je odgrzać, a do tego mamy mało sprzątania. Dzisiejsze danie właśnie takie jest, tylko nie zapomnijcie o białym winie, które nadaje mu niepowtarzalnego smaku.
Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu arborio
- 2 szklanki wody
- pół szklanki wina białego
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 marchewka
- pół cukinii
- 10 pieczarek
- 1 cebula
- 1 słodka papryka
- sól, pieprz, oregano, curry
- masło klarowane
- można posypać parmezanem lub serem grana padano
Ryż wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, solimy, gotujemy, aż spęcznieje, podlewamy jeszcze wodą, w razie potrzeby. Dolewamy wino. Piersi kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i curry, podsmażamy na maśle klarowanym. Cebulkę i paprykę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do kurczaka, na koniec dodajemy jeszcze pocięte pieczarki, całość doprawiamy solą i pieprzem. Marchewki i cukinie obieramy, kroimy w większą kostkę. Do ryżu dorzucamy marchewki i cukinie, po chwili dodajemy wszystko z patelni. Całość przyprawiamy jeszcze winem, solą, pieprzem, oregano i curry.
Dawno nie jadłam czegoś równie pysznego
OdpowiedzUsuń