Risotto z kurczakiem i warzywami na białym winie

Obiady w jednym garnku są szybkie, smaczne, łatwo można je odgrzać, a do tego mamy mało sprzątania. Dzisiejsze danie właśnie takie jest, tylko nie zapomnijcie o białym winie, które nadaje mu niepowtarzalnego smaku. 


Składniki:
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 2 szklanki wody
  • pół szklanki wina białego
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 marchewka
  • pół cukinii
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 słodka papryka
  • sól, pieprz, oregano, curry
  • masło klarowane
  • można posypać parmezanem lub serem grana padano
Ryż wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, solimy, gotujemy, aż spęcznieje, podlewamy jeszcze wodą, w razie potrzeby. Dolewamy wino. Piersi kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i curry, podsmażamy na maśle klarowanym. Cebulkę i paprykę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do kurczaka, na koniec dodajemy jeszcze pocięte pieczarki, całość doprawiamy solą i pieprzem. Marchewki i cukinie obieramy, kroimy w większą kostkę. Do ryżu dorzucamy marchewki i cukinie, po chwili dodajemy wszystko z patelni. Całość przyprawiamy jeszcze winem, solą, pieprzem, oregano i curry.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty