Przejdź do głównej zawartości
Pstrąg pieczony z warzywami w bałym winie
Bardzo prosty i smaczny sposób na rybę, do tego zdrowa wersja obróbki termicznej, czyli pieczenie. Obiad wszystko w jednym uda się każdemu, ponieważ jest prosty w przygotowani, a do tego pięknie wygląda :)
Składniki:
- 1-2 pstrągi
- 5 ziemniaków
- 3 marchewki
- kapusta kiszona
- jabłko
- 150 ml białego wina
- czosnek
- 2 gałązki rozmarynu
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Rybę oczyszczamy, nacieramy czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem cytrynowym na zewnątrz i w środku, nacieramy oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny, do środka wkładamy gałązkę rozmarynu. Ziemniaki i marchewki gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie rybę, na górę warzywa i całość polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi, rozmarynem, wszystko mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na 250 stopni, góra:dół na 10 minut, po tym czasie podlewamy winem i pieczemy jeszcze 20-25 minut, mieszając co jakiś czas warzywa. Podajemy z surówką z kapusty kiszonej, marchewki, jabłka i natki pietruszki, doprawionej solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
Komentarze
Prześlij komentarz