Niebo dla podniebienia! Mniam... pijąc ten koktajl przetrzymywałam go dłużej w ustach, żeby nacieszyć się jego smakiem :) pychotka :) Trochę się bałam, że będzie zbyt kwaśny, jednak banan i wanilia idealnie złagodziły smak cytrusów :)
Składniki:
- 1 duży banan
- 3 wyciśnięte pomarańcze
- świeża wanilia (1/2 laski)
Pomarańcze przecinamy w poprzek, wyciskamy z nich sok. Dodajemy banana, wszystko blenderujemy. Na koniec dodajemy szczyptę wanilii, mieszamy. Można przystroić plastrami mandarynki : )
OKIEM DIETETYKA
Nietolerancja laktozy- coraz częściej słyszymy o
nietolerancji laktozy, jednak nie interesuje nas ten problem, dopóki osobiście
nas nie dotknie, a może się to przydarzyć każdemu i w każdym wieku!
Na czym polega ta nietolerancja? W
jelicie cienkim brakuje enzymu (laktazy) trawiącego cukier mleczny zwany
laktozą. Ten dwucukier składa się z glukozy i galaktozy. Jeśli w jelicie cienkim
brakuje laktazy (beta-galaktozydazy), odpowiedzialnej za strawienie laktozy,
przechodzi ona do jelita grubego, gdzie jest rozkładana przez florę bakteryjną.
To niestety powoduje powstanie kwasu mlekowego, dwutlenku węgla, wodoru, metanu
i wodorotlenków, które odpowiadają za wzdęcia, burczenie w brzuchu, uczucie
pełności, przelewanie, wiatry, bóle brzucha, a u niektórych nawet biegunki. Przyczyn
nietolerancji laktozy jest kilka, możemy mieć pierwotną nietolerancję laktozy,
której objawy nasilają się w okresie dorastania, lub wtórną w wyniku
uszkodzenia jelita w takich chorobach jak celiakia, choroba
Leśniowskiego-Crohna, po chemio, czy radioterapii, lub zakażeniach przewodu
pokarmowego. Czasami wystarczy zmiana diety na bogatą w mleko i produkty
mleczne, gdzie wcześniej ich unikaliśmy i nasz organizm nie jest w stanie jej
nagle więcej wyprodukować. Należy wtedy zastosować przez krótki okres dietę
bezlaktozową, czyli wykluczamy mleko, kefiry, maślanki, jogurty, mleko w
proszku (obecne w wielu produktach, zupkach, sosach, płatkach itp.), wszystkie produkty,
po których odczuwamy dyskomfort na okres 2-3 tygodni. Po tym okresie, powoli
wprowadzamy te produkty, sprawdzając jak zareaguje nasz organizm, najlepiej nie
łączyć ich z niczym, żeby mieć pewność, że to właśnie ten produkt nam
zaszkodził, bądź nie. Jeśli to nie pomaga, musimy udać się do lekarza i
poszukać przyczyny, możliwe, że jest to pierwszy objaw wyżej wymienionej
choroby, albo alergia. Jednak przeważnie jest to sytuacja przejściowa. Gorzej
mają osoby, z pierwotnym niedoborem laktazy, tutaj dieta bezlaktozowa powinna
być stosowana przez całe życie. Często wcześniaki, urodzone przed 34 tygodniem
ciąży mają pierwotną nietolerancję laktozy, przez nie do końca wykształcone
jelita w życiu płodowym. Pamiętajmy, że
najwięcej laktozy znajduje się w mleku, a po produktach mlecznych nie musimy
wcale odczuwać dolegliwości. Częściowy rozkład laktozy w fermentowanych produktach
mlecznych sprawia, że są one lepiej przyswajane, niż mleko. Wybierajmy jogurty,
które zawierają żywe kultury bakterii, wspomagające rozkład laktozy oraz te,
które nie zawierają mleka w proszku. Dodatkowo całkowita eliminacja produktów
mlecznych, może doprowadzić do niedoborów wapnia i witaminy D w naszym organizmie,
co nie jest wskazane, dlatego warto znać siebie, zwracać uwagę na to co zjadamy
i jak reaguje nasz organizm. Błędem jest eliminacja wszystkich składników,
jeśli nie mamy pewności, że powodują u nas dolegliwości!
świetny koktajl!
OdpowiedzUsuńZapomniałam dopisać, że domowe koktajle są 3 razy tańsze od tych gotowych :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń