Koktajl bananowo-pomarańczowy, bezlaktozowy

Niebo dla podniebienia! Mniam... pijąc ten koktajl przetrzymywałam go dłużej w ustach, żeby nacieszyć się jego smakiem :) pychotka :) Trochę się bałam, że będzie zbyt kwaśny, jednak banan i wanilia idealnie złagodziły smak cytrusów :) 
 
Składniki:
  • 1 duży banan
  • 3 wyciśnięte pomarańcze
  • świeża wanilia (1/2 laski)
Pomarańcze przecinamy w poprzek, wyciskamy z nich sok. Dodajemy banana, wszystko blenderujemy. Na koniec dodajemy szczyptę wanilii, mieszamy. Można przystroić plastrami mandarynki : )


OKIEM DIETETYKA
Nietolerancja laktozy- coraz częściej słyszymy o nietolerancji laktozy, jednak nie interesuje nas ten problem, dopóki osobiście nas nie dotknie, a może się to przydarzyć każdemu i w każdym wieku!
Na czym polega ta nietolerancja?  W jelicie cienkim brakuje enzymu (laktazy) trawiącego cukier mleczny zwany laktozą. Ten dwucukier składa się z glukozy i galaktozy. Jeśli w jelicie cienkim brakuje laktazy (beta-galaktozydazy), odpowiedzialnej za strawienie laktozy, przechodzi ona do jelita grubego, gdzie jest rozkładana przez florę bakteryjną. To niestety powoduje powstanie kwasu mlekowego, dwutlenku węgla, wodoru, metanu i wodorotlenków, które odpowiadają za wzdęcia, burczenie w brzuchu, uczucie pełności, przelewanie, wiatry, bóle brzucha, a u niektórych nawet biegunki. Przyczyn nietolerancji laktozy jest kilka, możemy mieć pierwotną nietolerancję laktozy, której objawy nasilają się w okresie dorastania, lub wtórną w wyniku uszkodzenia jelita w takich chorobach jak celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, po chemio, czy radioterapii, lub zakażeniach przewodu pokarmowego. Czasami wystarczy zmiana diety na bogatą w mleko i produkty mleczne, gdzie wcześniej ich unikaliśmy i nasz organizm nie jest w stanie jej nagle więcej wyprodukować. Należy wtedy zastosować przez krótki okres dietę bezlaktozową, czyli wykluczamy mleko, kefiry, maślanki, jogurty, mleko w proszku (obecne w wielu produktach, zupkach, sosach, płatkach itp.), wszystkie produkty, po których odczuwamy dyskomfort na okres 2-3 tygodni. Po tym okresie, powoli wprowadzamy te produkty, sprawdzając jak zareaguje nasz organizm, najlepiej nie łączyć ich z niczym, żeby mieć pewność, że to właśnie ten produkt nam zaszkodził, bądź nie. Jeśli to nie pomaga, musimy udać się do lekarza i poszukać przyczyny, możliwe, że jest to pierwszy objaw wyżej wymienionej choroby, albo alergia. Jednak przeważnie jest to sytuacja przejściowa. Gorzej mają osoby, z pierwotnym niedoborem laktazy, tutaj dieta bezlaktozowa powinna być stosowana przez całe życie. Często wcześniaki, urodzone przed 34 tygodniem ciąży mają pierwotną nietolerancję laktozy, przez nie do końca wykształcone jelita w życiu płodowym.  Pamiętajmy, że najwięcej laktozy znajduje się w mleku, a po produktach mlecznych nie musimy wcale odczuwać dolegliwości. Częściowy rozkład laktozy w fermentowanych produktach mlecznych sprawia, że są one lepiej przyswajane, niż mleko. Wybierajmy jogurty, które zawierają żywe kultury bakterii, wspomagające rozkład laktozy oraz te, które nie zawierają mleka w proszku. Dodatkowo całkowita eliminacja produktów mlecznych, może doprowadzić do niedoborów wapnia i witaminy D w naszym organizmie, co nie jest wskazane, dlatego warto znać siebie, zwracać uwagę na to co zjadamy i jak reaguje nasz organizm. Błędem jest eliminacja wszystkich składników, jeśli nie mamy pewności, że powodują u nas dolegliwości!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty