Przejdź do głównej zawartości
Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym
Wszędzie ten kurczak... jednak nie możemy zapominać o tym, że raz na 3 tygodnie powinniśmy spożywać czerwone mięso, ponieważ jest ono najlepszym źródłem żelaza. Poniżej przedstawię przepis na pyszne grillowane polędwiczki wieprzowe w musztardowo- miodowej marynacie z sosem kurkowym.
Składniki: (1 porcja)
- polędwica wieprzowa ok. 80g
- pół woreczka ryżu naturalnego
- 7 pomidorków koktajlowych
- 5 kulek mozzarelli
- świeża bazylia
- 50g kurek
- 1 mała cebula
- 2 łyżki śmietany 12% tłuszczu
- 50 ml białego wina
- garść pietruszki
- łyżeczka musztardy dijon (lub zwykłej)
- łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki oliwy
- sól, pieprz,
Polędwicę kroimy w poprzek na 1cm kawałki, oczyszczamy, delikatnie rozbijamy, solimy pieprzymy. Tak przygotowane kawałki mięsa wkładamy do marynaty ( łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, dwie łyżki oliwy, odrobina soli i pieprzu) odstawiamy do lodówki. Cebulę i kurki siekamy, smażymy na oleju rzepakowym najpierw cebulę, następnie dodajemy kurki, podlewamy białym winem, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, na koniec pietruszkę. Zostawiamy chwilę na ogniu. W tym czasie przygotowana wcześniej polędwicę grillujemy na mocno rozgrzanej patelni do grilla.. Ryż gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie. Pomidorki i mozzarelle kroimy na połówki, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy świeżo posiekaną bazylią.
OKIEM DIETETYKA
Nie zapominajmy o czerwonym mięsie, które dostarcza nam niezbędnego żelaza hemowgo. Jego niedobory prowadzą do niedokrwistości niedobarwliwej objawiającej się bladą skórą, wargami, ogólnym osłabieniem oraz umysłowym, trudnościami w zapamiętywaniu, szybszym meczeniu się, zmniejszoną odpornością organizmu, osłabieniem mięśni, przyspieszeniem akcji serca, osłabieniem wzrostu i rozwoju u dzieci oraz słabszym rozwojem psychicznym u najmłodszych. Najbardziej narażone na niedobory tego pierwiastka są dzieci i kobiety w ciąży. Więcej o żelazie pisałam w poście o pasztecie domowym :) Niestety czerwone mięso jest cieżkostrawne i długo zalega w naszym żołądku, ok. 3-4 godzin potrzebuje on na strawienie białek mięsa, dlatego nie jest zalecane w diecie lekkostrawnej.
Komentarze
Prześlij komentarz