Grillowo- łososiowo
Zbliża się Święto, wolne dni, zaczną się grille... Co zjeść, jeśli jesteśmy na diecie?
Proponuję soczystego łososia z grilla z ziemniaczkami, cukinią i cudowną papryką z przepisu Adama :) Zajadający się obok nas kiełbaskami będą mogli nam tylko pozazdrościć wspaniałego smaku, wyglądu, zapachu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz białka, podsumowując- jednej wielkiej porcji zdrowia !
Składniki (2- 3 porcje) :
Łososia oczyszczamy, porcjujemy, posypujemy solą, pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny, ja dałam kawałek sera gorgonzola na górę. Papryki kroimy na mniejsze kawałki, do środka wkładamy fetę i posypujemy oregano, następnie zawijamy w folię aluminiową. Przygotowujemy masło czosnkowe do ziemniaków- masło, czosnek, zioła prowansalskie, sól i przyprawę do ziemniaków ucieramy ze sobą. Ziemniaki gotujemy ok. 15 minut. Przekrajamy na połówki, smarujemy przygotowanym masełkiem, posypujemy przyprawą do ziemniaków i zawijamy w folię aluminiową. Cukinie myjemy, kroimy w grube plastry, solimy, pieprzymy posypujemy ziołami, układamy razem z łososiem. Wszystko kładziemy na grilla na ok. 20 minut.
- filet z łososia (400-500g)
- 6 młodych ziemniaków
- 1 cukinia
- 2 papryki
- 1/3 kostki sera feta
- zioła prowansalskie
- czosnek, pieprz, sól, sok z cytryny
- 2 łyżki masła
- kawałek sera
I gotowe !
Nie tylko wygląda przepięknie- tak samo też smakuje ! :)
OKIEM DIETETYKA
Ryby morskie to cudowne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych EPA- eikozapentaenowego oraz DHA- dokozaheksaenowego, które spełniają wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, jednak sami nie jesteśmy w stanie ich wyprodukować, dlatego musimy dostarczać je z dietą. Właśnie w postaci ryb i olejów bogatych w te kwasy. Wymienione wyżej niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają bardzo ważną rolę w regulacji gospodarki tłuszczowej w naszym organizmie, przyczyniają się do zmniejszenia stężenia trójglicerydów, przez co hamują powstawanie zakrzepów w naczyniach wieńcowych i mózgowych. Dodatkowo obniżają ciśnienie krwi oraz zapobiegają arytmii serca. Dzięki swoim właściwościom zwiększają przepływ krwi przez nasze naczynia wieńcowe, przez co zapobiegają miażdżycy, zawałom serca oraz udarom mózgu. Zalecane osobom z grupy ryzyka zawału, chorującym na cukrzyce oraz z hiperlipidemią. Niezbędny składnik diety kobiet w ciąży, dzieci i młodzieży do wzrostu, rozwoju i prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego. Poza tym wchodzą one w skład naszych wszystkich błon komórkowych w postaci fosfolipidów oraz są odpowiedzialne za transport lipidów w organizmie. Są one prekursorami wielu substancji niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Działają jako miejscowe hormony, regulują ciśnienie krwi, biorą udział w procesach krzepnięcia. Dodatkowo zapobiegają tworzeniu się kamieni żółciowych poprzez ich wpływ na zwiększone wydzielanie cholesterolu z żółcią. Ich niedobory prowadzą do poważnych konsekwencji (niedobór płytek krwi, nadciśnienie tętnicze, zahamowanie wzrostu u dzieci, wysuszona skóra, odbarwiona, łuszczyca, mała odporność, oraz zmniejszone wydzielanie gruczołów łojowych).
Nie doprowadzajmy siebie samych do takich niedoborów! Przynajmniej raz w tygodniu postarajmy się zjeść tłustą rybę morską, najlepsze są te prosto z morza, unikajmy ryb hodowlanych. Nie tylko przez to, że są one sztucznie karmione, często mają one fatalne warunki do życia ! :(
Z pewnością było pyszne! Uwielbiam łososia:)
OdpowiedzUsuń