Przejdź do głównej zawartości
Kurczak, kurki, rukola i gorgonzola !
Sezon kurkowy czas zacząć ! Wracając z Bydgoszczy nie mogłam się nie zatrzymać, jak zobaczyłam Panią z pełnymi koszyczkami pięknych, żółtych kurek. Od razu myślałam z czym by je połączyć i wymyśliłam, że dodam do nich rukolę i gorgonzolę- wyszło z tego całkiem smaczne danie :)
Składniki (3 porcje):
- 2 filety z piersi kurczaka
- 250 g kurek
- garść rukoli
- 1 cebula
- 20 g sera gorgonzola
- 2 łyżki jogurtu naturalnego wymieszane z 2 łyżkami śmietany 12% tłuszczu
- makaron tagliatelle
- sól, pieprz
Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w kosteczkę, solimy, pieprzymy i smażymy na oleju rzepakowym. Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy kurki, na koniec rukolę, doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy gaz, dodajemy jogurt ze śmietaną. Na koniec dorzucamy ser gorgonzola. Makaron gotujemy all dente ;)
Jeśli liczymy kalorie lub nie lubimy sera gorgonzoli to go nie dodajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz