Ostre curry z dynią

Dzisiaj trochę egzotycznie, indyjskie klimaty. Ostatnio moje ulubione, po wizycie u siostry w Anglii :) Miałyśmy lekcję gotowania z profesjonalistką, pokazała nam co i jak, jednak chlebki naan to nadal wyzwanie... niby mało składników, ale nie jest to takie proste:)
Pod spodem przepis na polską wersję curry z dynią, mogłabym jeść takie obiadki codziennie. Idealne na zimne dni :)
Składniki:
  • 0,5 kg kurczaka
  • 300g ryżu Basmati
  • 500g dyni
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500ml bulionu 
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • dwa ząbki czosnku, łyżeczka kurkumy, dwie papryczki chilli, natka pietruszki, kolendra (najlepiej świeże liście), łyżeczka mielonego kminu
  • łyżka miodu
  • łyżeczka lub laska cynamonu w całości
  • pieprz, sól
Chlebki Naan 
  • 2 ząbki czosnku
  • 280g mąki orkiszowej
  • 60g mleka 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko 
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka czarnuszki
Sos
  • mały jogurt naturalny
  • mała cebula szalotka
  • ogórki w curry 
  • pół łyżeczki curry 
Kurczaka kroimy w dużą kostkę, wkładamy do marynaty (łyżka oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, łyżeczka kurkumy, dwie papryczki chilli, garść natki pietruszki, garść kolendry, łyżeczka mielonego kminu). Odstawiamy na godzinę do lodówki. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy kurczaka z marynatą, po podsmażeniu wlewamy bulion, dodajemy koncentrat i dynię, miód, cynamon, sól i pieprz,  dusimy całość 15-20 minut, aż dynia zmięknie.
Ryż basmati przelewamy zimną wodą, wrzucamy do garnka z głębokim dnem, zalewamy ciepłą wodą, solimy łyżeczkę, gotujemy 15 minut, bez mieszania.
Składniki na chlebki Naan miksujemy, robimy małe placki, posypujemy czarnuszką, pieczemy w 250 stopni, aż się zarumienią, każdy po wyjęciu smarujemy masłem.
Składniki sosu mieszamy, cebulkę i ogórki kroimy w kosteczkę.


Komentarze

Popularne posty