Dzisiaj trochę egzotycznie, indyjskie klimaty. Ostatnio moje ulubione, po wizycie u siostry w Anglii :) Miałyśmy lekcję gotowania z profesjonalistką, pokazała nam co i jak, jednak chlebki naan to nadal wyzwanie... niby mało składników, ale nie jest to takie proste:)
Pod spodem przepis na polską wersję curry z dynią, mogłabym jeść takie obiadki codziennie. Idealne na zimne dni :)
Składniki:
0,5 kg kurczaka
300g ryżu Basmati
500g dyni
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
500ml bulionu
1 cebula
łyżka masła
dwa ząbki czosnku, łyżeczka kurkumy, dwie papryczki chilli, natka pietruszki, kolendra (najlepiej świeże liście), łyżeczka mielonego kminu
łyżka miodu
łyżeczka lub laska cynamonu w całości
pieprz, sól
Chlebki Naan
2 ząbki czosnku
280g mąki orkiszowej
60g mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
łyżeczka soli
łyżeczka czarnuszki
Sos
mały jogurt naturalny
mała cebula szalotka
ogórki w curry
pół łyżeczki curry
Kurczaka kroimy w dużą kostkę, wkładamy do marynaty (łyżka oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, łyżeczka kurkumy, dwie papryczki chilli, garść natki pietruszki, garść kolendry, łyżeczka mielonego kminu). Odstawiamy na godzinę do lodówki. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy kurczaka z marynatą, po podsmażeniu wlewamy bulion, dodajemy koncentrat i dynię, miód, cynamon, sól i pieprz, dusimy całość 15-20 minut, aż dynia zmięknie.
Ryż basmati przelewamy zimną wodą, wrzucamy do garnka z głębokim dnem, zalewamy ciepłą wodą, solimy łyżeczkę, gotujemy 15 minut, bez mieszania.
Składniki na chlebki Naan miksujemy, robimy małe placki, posypujemy czarnuszką, pieczemy w 250 stopni, aż się zarumienią, każdy po wyjęciu smarujemy masłem.
Składniki sosu mieszamy, cebulkę i ogórki kroimy w kosteczkę.
Komentarze
Prześlij komentarz