Krem dyniowy z imbirem

Za oknami już jesień, liście zaczynają się pięknie przebarwiać... ale jest też szybko ciemno i zimno ;) Jak się rozgrzać? Najlepiej imbirem ... cudowna przyprawa dla wszystkich pociągających nosem, działa nie tylko bakteriobójczo i zapobiega przeziębieniom ale przede wszystkim bardzo rozgrzewa
! Możemy go dodać do kremu z dyni, czy innych dań, ale nie zapominajmy o herbacie z miodem, cytryną i imbirem, która wspaniale podniesie naszą odporność. Miód dodajemy po przestudzeniu, ponieważ wrzątek zabija jego dobroczynne właściwości. 
Składniki:
  • 1 dynia hokkaido
  • 1 duża cebula
  •  2 ząbki czosnku
  • 500 ml rosołu
  • 2-3 marchewki, seler (mogą być z rosołu)
  • łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka ostrej pasty paprykowej
  • pestki dyni
  • sól, pieprz, chilli
Dynię obieramy, wkładamy do rosołu i gotujemy. Cebulę podsmażamy. Jak warzywa zmiękną odlewamy trochę wody do miseczki i blenderujemy. Dorzucamy cebulę, dokładamy łyżkę pasty paprykowej i przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka startego imbiru. Zupa musi być gęsta i delikatnie ostra. Doprawiamy do smaku. Jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wywaru, który wcześniej odlaliśmy do miseczki. Na małej patelni podprażamy pestki dyni, posypujemy na górze.   


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty