Krem dyniowy z imbirem

Za oknami już jesień, liście zaczynają się pięknie przebarwiać... ale jest też szybko ciemno i zimno ;) Jak się rozgrzać? Najlepiej imbirem ... cudowna przyprawa dla wszystkich pociągających nosem, działa nie tylko bakteriobójczo i zapobiega przeziębieniom ale przede wszystkim bardzo rozgrzewa
! Możemy go dodać do kremu z dyni, czy innych dań, ale nie zapominajmy o herbacie z miodem, cytryną i imbirem, która wspaniale podniesie naszą odporność. Miód dodajemy po przestudzeniu, ponieważ wrzątek zabija jego dobroczynne właściwości. 
Składniki:
  • 1 dynia hokkaido
  • 1 duża cebula
  •  2 ząbki czosnku
  • 500 ml rosołu
  • 2-3 marchewki, seler (mogą być z rosołu)
  • łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka ostrej pasty paprykowej
  • pestki dyni
  • sól, pieprz, chilli
Dynię obieramy, wkładamy do rosołu i gotujemy. Cebulę podsmażamy. Jak warzywa zmiękną odlewamy trochę wody do miseczki i blenderujemy. Dorzucamy cebulę, dokładamy łyżkę pasty paprykowej i przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka startego imbiru. Zupa musi być gęsta i delikatnie ostra. Doprawiamy do smaku. Jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wywaru, który wcześniej odlaliśmy do miseczki. Na małej patelni podprażamy pestki dyni, posypujemy na górze.   


Komentarze

  1. Ja również, moja ulubiona zupa :) a jaka sycąca !

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ;) idealne połączenie dynia + imbir

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam Twojego bloga, mam ochotę wydrukować wszystkie przepisy i czekam na więcej! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh, jak miło :) obiecuję, że będzie więcej !
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie idealne na obecną porę roku, rozgrzewające i pokrzepiające:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty