Za oknami już jesień, liście zaczynają się pięknie przebarwiać... ale jest też szybko ciemno i zimno ;) Jak się rozgrzać? Najlepiej imbirem ... cudowna przyprawa dla wszystkich pociągających nosem, działa nie tylko bakteriobójczo i zapobiega przeziębieniom ale przede wszystkim bardzo rozgrzewa
! Możemy go dodać do kremu z dyni, czy innych dań, ale nie zapominajmy o herbacie z miodem, cytryną i imbirem, która wspaniale podniesie naszą odporność. Miód dodajemy po przestudzeniu, ponieważ wrzątek zabija jego dobroczynne właściwości.
Składniki:
1 dynia hokkaido
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
500 ml rosołu
2-3 marchewki, seler (mogą być z rosołu)
łyżeczka startego imbiru
1 łyżka ostrej pasty paprykowej
pestki dyni
sól, pieprz, chilli
Dynię obieramy, wkładamy do rosołu i
gotujemy. Cebulę podsmażamy. Jak warzywa zmiękną odlewamy trochę wody do miseczki i
blenderujemy. Dorzucamy cebulę, dokładamy łyżkę
pasty paprykowej i przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka startego imbiru. Zupa musi być gęsta i delikatnie ostra.
Doprawiamy do smaku. Jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wywaru, który
wcześniej odlaliśmy do miseczki. Na małej patelni podprażamy pestki dyni, posypujemy na górze.
uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJa również, moja ulubiona zupa :) a jaka sycąca !
OdpowiedzUsuńuwielbiam ;) idealne połączenie dynia + imbir
OdpowiedzUsuńuwielbiam Twojego bloga, mam ochotę wydrukować wszystkie przepisy i czekam na więcej! :)
OdpowiedzUsuńOh, jak miło :) obiecuję, że będzie więcej !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Danie idealne na obecną porę roku, rozgrzewające i pokrzepiające:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuń