Truskawki z jogurtem, wanilią i bezami

Przepyszny deser na ten wspaniały truskawkowy sezon. Szybki, prosty, syty, a do tego bardzo ładnie wygląda, dlatego spokojnie możemy go podać naszym gościom :)
Przepis kiedyś widziałam w programie Jamiego, ale nie pamiętałam dokładnie, dlatego podaje Wam moją pyszną wersję :)

Składniki:
  • pół kilograma truskawek
  • jeden duży jogurt grecki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sok z 1 pomarańczy
  • szczypta ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • małe bezy
Truskawki rozdrabniamy, najlepiej zgniatając palcami, tak żeby nie do końca je rozdrobnić. Dodajemy sok z pomarańczy, ocet balsamiczny, cukier i ekstrakt z wanilii, mieszamy wszystko. Delikatnie dodajemy jogurt łyżką, żeby zostawił ładny nieregularny wzór. Możemy na całości pokruszyć bezy, jeśli mamy pewność, że wszystko od razu zjemy. W innym wypadku nakładamy do pucharków i kruszymy bezy w każdym pucharku osobno. 

OKIEM DIETETYKA
Truskawki- to pyszne, niskokaloryczne owoce, bogate w witaminę C, PP, z grupy B oraz takie składniki mineralne jak potas, fosfor, magnez i wapń. 100g truskawek zawiera tylko 30 kalorii, dlatego świetnie nadają się dla osób dbających o sylwetkę. Zawierają w swoim składzie kwas elagowy, który ma właściwości przeciwnowotworowe. Mogą go spożywać diabetycy, gdyż mają one niski indeks glikemiczny. Dzięki zawartości błonnika działają oczyszczająco na przewód pokarmowy. Przez sporą zawartość wody pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Korzystajcie, póki jest sezon :) Oczywiście najlepsze są "nasze, polskie" ;) hihi

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty