Kurczak w miodzie z ryżem w curry i sałatką z awokado
Piękny, szybki i kolorowy obiad! Zdrowe obiady wcale nie muszą być mdłe i monotonne, możemy je urozmaicać różnymi przyprawami, nie nadużywając przy tym soli. Jednak zioła i ostre dodatki są jak najbardziej dozwolone, poprawią one pracę przewodu pokarmowego i smak naszych potraw :)
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
worek ryżu parboiled
rodzynki
curry
2 garści sałaty lodowej
garść rukoli
10 pomidorków koktajlowych
5 kulek sera mozzarella
10 oliwek
1/2 awokado
30 gram sera grana panado
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
miód
czosnek
sól, pieprz, ostra papryka
Piersi kurczaka oczyszczamy kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy solą, ostrą papryką i nacieramy czosnkiem, wkładamy je do marynaty (2 łyżki oliwy, łyżka miodu, łyżka octu balsamicznego). Ryż gotujemy z dodatkiem soli i curry. Chwilę podprażamy na patelni z rodzynkami. W dużej płaskiej misce układamy na dnie sałatę lodową z rukolą, na to układamy pomidorki, mozzarellę, oliwki, awokado, polewamy oliwą z octem balsamicznym, solą i pieprzem. Całość posypujemy startym serem (parmezan lub grana panado). Ja dodałam jeszcze łyżeczkę karmelizowanej cebuli.... tylko dla smaku ;)
Komentarze
Prześlij komentarz