Pesto pietruszkowo-szpinakowe

Każde pesto to świetny pomysł na obiad, bo jest on szybki, zdrowy i smaczny :)  Najważniejszy jest fakt, że pesto przygotowane w domu jest lepsze i tańsze od tego ze sklepu, co więcej daje nam  satysfakcję, bo to my sami je zrobiliśmy :)
 
Składniki:
  • pęczek natki pietruszki
  • podobna ilość szpinaku (dałam świeży)
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20g sera grana padano
  • 3 kulki sera mozzarella
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • pół paczki makaronu tagliatelle
  • suszone pomidory (5 sztuk)
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
Pietruszkę, szpinak, słonecznik, starty ser grana padano, pokrojony ząbek czosnku, sok z cytryny, ser mozzarella, oliwę, sól i pieprz blenderujemy na gładką masę. Smakujemy, doprawiamy wedle uznania. Jeśli nie wszystkie składniki są gładkie możemy resztę utrzeć moździerzem. Makron gotujemy al dente, w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Na suchej patelni podprażamy zblenderowane orzechy włoskie, dorzucamy pokrojone suszone pomidory, dolewamy troszkę oliwy z oliwek i ugotowany makaron. Dodajemy nasze pesto, mieszamy, zostawiamy chwilę na ogniu. 




OKIEM DIETETYKA
Idealne danie dla wegan, wegetarian i nie tylko, porcja zielonych liści to spora zawartość deficytowego pierwiastka w diecie osób bez mięsa, czyli żelaza. Dodatkowo pietruszka jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C, która pomaga we wchłanianiu się tego pierwiastka w naszym organizmie! Wspaniałe połączenie, dla osób z anemią, czy innymi niedoborami. Zastrzyk witamin jesienną porą wszystkim nam się przyda. Orzechy i słonecznik dodadzą energii i poprawią naszą koncentrację, która również może być obniżona w takie szare dni jaki dzisiaj mamy... danie jest bardzo, bardzo syte... po takiej porcji jak na zdjęciu będziemy pełni na całe 3-4 godziny.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty