Szparagi z grillowanym kurczakiem i jajkiem

Coś nowego, coś pięknego :)
Pyszne połączenie smaków, grillowana pierś z kurczaka ze szparagami
i jajkiem, polana sosem musztardowo-miodowym... mmmmniam
Sposób na piękną, zdrową i sycącą kolację :)
 Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki keczupu włocławek
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki wina czerwonego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  •  pęczek szparagów zielonych
  • 2 jajka
  • garść rukoli
  • łyżeczka musztardy dijon
  • łyżeczka miodu
  • dwie łyżeczki oliwy z oliwek
Piersi myjemy, oczyszczamy, delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Solimy, pieprzymy. Przygotowujemy marynatę ( keczup, olej, musztarda, czosnek, wino) wkładamy piersi do marynaty i odstawiamy na 2 godziny. Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki, gotujemy na parze przez 10 minut.
Piersi wrzucamy na patelnię do grilla na 3 minuty z jednej i 3 minuty z drugiej strony, dociskamy widelcem. Przygotowujemy sos (łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy dijon, 2 łyżeczki oliwy, sól, pieprz). Można też podać z sosem czosnkowym ( jogurt naturalny, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie) Jajko smażymy na patelni z dodatkiem soli i pieprzu.
Wszystko razem układamy na talerzu, piersi kładziemy na rukoli, polewamy sosem, całość dekorujemy truskawkami :)

 Smacznego :)

  OKIEM DIETETYKA 
Szparagi są źródłem wielu składników mineralnych i witamin, do tego zawierają bardzo mało kalorii bo jest ich zaledwie 18 kcal w 100 gramach tego pięknego warzywa. Zalecane są kobietom w ciąży ze względu na sporą zawartość folianów, które działają prewencyjnie w zapobieganiu wrodzonych wad cewy nerwowej u noworodków. Są one bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C oraz  błonnika . Podobno zapobiegają powstawaniu nowotworów i Alzheimera poprzez sporą zawartość białka wiążącego toksyny-glutationu. Poprawiają też pracę układu pokarmowego poprzez obecność w ich składzie węglowodanu- inuliny, odpowiadającej za wzrost dobroczynnych dla naszego przewodu pokarmowego bakterii. Najwięcej w zielonych szparagach znajdziemy potasu, magnezu, fosforu oraz wapnia. Osoby cierpiące na dnę moczanową lub kamienie nerkowe powinny unikać szparagów, ponieważ zawierają one sporą ilość puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie.  

Komentarze

  1. Wyglada super!

    OdpowiedzUsuń
  2. 56 yr old Programmer Analyst II Briney Girdwood, hailing from Saint-Jovite enjoys watching movies like I Am Love (Io sono l'amore) and Skydiving. Took a trip to City of Potosí and drives a LeMans. Spojrz na to

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty