Przejdź do głównej zawartości
Sałatka z grillowanym łososiem
Szybka, kolorowa sałatka, o ogromnej zawartości witamin i składników mineralnych.
Po prostu czujesz, że zdrowo jesz ;) Przez dodatek łososia, jest naprawdę sycąca i spokojnie można ją sobie zjeść na obiad.
Składniki ( 2 porcje)
- kawałek łososia (ok. 200g)
- sałata lodowa
- 1 mała cebula szalotka
- pomidorki koktajlowe ok. 10 sztuk
- marchewka
- mozzarella mini 10 kulek
- kiełki rzodkiewki
- papryka słodka
- garść płatków migdałowych
- marynata (łyżka sosu sojowego, łyżka miodu, ząbek czosnku, papryka ostra w płatkach)
- sos (łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka octu balsamicznego, łyżeczka miodu, sól, pieprz)
Łososia myjemy, solimy, wkładamy do marynaty (łyżka sosu sojowego, łyżka miodu, ząbek czosnku, papryka ostra w płatkach), po 10 minutach smażymy rybę na grillowej patelni po minucie z każdej strony, następnie wkładamy na 10-15 minut do piekarnika (termoobieg 180 stopni). Na dnie talerza rozrzucamy kawałki sałaty, na to pokrojoną drobno cebulkę, paprykę w paski. Dodajemy rozkrojone na pół pomidorki i mozzarellki. Marchewkę obieramy, następnie dalej obieraczką ścieramy na cienkie paski. Dorzucamy kiełki, na górę układamy upieczonego łososia. Całość polewamy sosem i posypujemy podprażonymi migdałami.
Bardzo ładnie wygląda ta sałatka, skusiłabym się na taką na lunch.
OdpowiedzUsuń