Cukinie faszerowane warzywami z mięsem mielonym

Witajcie, trochę mnie nie było, ale na szczęście blog żyje już własnym życiem i cały czas ktoś go odwiedza, to znaczy, że wracacie do przepisów :) To jest dla mnie największa motywacja do pisania nowych postów. Zdjęć mam dużo, przepisy fajne, ale najtrudniej jest usiąść i zebrać to wszystko do kupy ;) Dzisiaj mam dla Was pyszne cukinie faszerowane warzywami i mielonym. Można zrobić na grillu lub w piekarniku. Idealny obiad lub kolacja. 
Składniki:
  • 4 średnie cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula czerwona
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 czarnych oliwek
  • 1/3 kostki fety
  • bulion warzywny (2 szklanki)
  • oliwa z oliwek
  • masło klarowane
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • ser grana padano
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć nasiona. Papryki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek i zioła posiekać. Oliwki pokroić w krążki. Mięso podsmażyć na maśle klarowanym, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i słoną. Warzywa podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem ziół i czosnku. wszystko wymieszać, dodać fetę i oliwki, wymieszać. Farsz przekładamy na wydrążone cukinie, które układamy w naczyniu żaroodpornym. Na górę ścieramy ser grana padano. Cukinie podlewamy bulionem warzywnym, na dno dorzucamy miąższ z cukinii. Pieczemy 30 minut w piekarniku 200stopni. 

To danie można podawać też w wersji wegetariańskiej, bez mięsa również smakuje wyśmienicie. 



OKIEM DIETETYKA

Jakie tłuszcze wybrać? Ciężka sprawa, bo w tym samym czasopiśmie dietetycznym, pisanym przez specjalistów możemy przeczytać w jednym artykule, że smażyć tylko na maśle klarowanym i oleju kokosowym, w innym, że na oleju rzepakowym, czy oliwie...Przykre jest to, że czasami wyniki badań wychodzą, tak jak chce tego autor badań... Ja moim pacjentom polecam dodawanie oliwy z oliwek, czy oleju lnianego na surowo, do sałatek, kanapek. Można smażyć na bardzo małym ogniu warzywa na oliwie. Jednak, gdy dochodzi do smażenia w wysokich temperaturach lepiej jest wybierać masło klarowane lub olej kokosowy nierafinowany z pierwszego tłoczenia, na zimno. Nie utlenia się on nawet w temperaturze 170stopni. Nie polecam smażenia na oleju rzepakowym, gdyż może on zawierać niebezpieczny dla naszego zdrowia kwas erukowy. Co najważniejsze wyrzućmy z naszej diety margaryny, masmixy itp., gdyż są to produkty rakotwórcze i wcale nie obniżają poziomu cholesterolu. Niech nam nie przyjdzie do głowy smażyć na margarynie, bo jest to najbardziej niezdrowy tłuszcz do smażenia jaki można wybrać. Do smarowania chleba najlepiej wybrać awokado lub prawdziwe masło minimum 82% tłuszczu.

Komentarze

Popularne posty