Guacamole z awokado i jabłka

Dzisiaj trochę zdrowych tłuszczy, czyli pasta z awokado i słonecznika, z dodatkiem jabłka, czosnku i soku z cytryny. Szybka i pyszna, najlepiej spożyć ją od razu po przygotowaniu. Ostatnio coraz więcej się mówi o roli zdrowych tłuszczy w naszym codziennym jadłospisie. Niestety zostały one owiane złą aurą, przez plagę otyłości. Jednak spotykamy coraz więcej przypadków, gdzie odstawienie węglowodanów, bez ograniczania tłuszczy, czy nawet spożywanie ich w dużych ilościach powoduje powrót do należnej masy ciała, lepszej formy, a nawet pozbywamy się niektórych długoletnich schorzeń. Ważne jest aby używać odpowiednich tłuszczy, we właściwej formie, o tym jeszcze napiszę :) Przejdźmy do przepisu.


Składniki:
  • 1 awokado
  • 1 jabłko
  • sok z połowy cytryny
  • dwa małe ząbki czosnku
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 papryczka chilli
  • szczypta soli
Jabłko ścieramy na tarce, dodajemy awokado (średnio miękkie), posiekane ząbki czosnku, drobno pokrojoną paprykę, sok z cytryny i szczyptę soli. Całość blendujemy. Smakujemy i doprawiamy do smaku.

Pasta świetnie nadaje się do surowych warzyw (marchew, świeży ogórek, papryka itp.) lub na kanapki. 


OKIEM DIETETYKA

Świetna przekąska na przykład na dzisiejszy mecz, zamiast chipsów, orzeszków czy paluszków...
Awokado ma mało wyrazisty smak, dlatego zawsze doprawiam je czosnkiem, ostrą papryką czy sokiem z cytryny. Warto jest je przemycać w diecie, w postaci past kanapkowych, do sałatek, czy koktajli, ponieważ jest ono bogatym źródłem kwasów omega-3. Ważna jest proporcja spożywanych kwasów omega-3 do omega-6, ich stosunek powinien wynosić 1:1. Niestety w naszej diecie często kwasy omega-6 (prozapalne) kilkunastokrotnie przewyższają kwasy omega-3. Co za tym idzie zbyt mało mamy omega-3, które mają gasić stan zapalny w organizmie wywołany częściowo przez omega-6. Stąd nie powinniśmy ograniczać prawdziwego masła >82% tłuszczu, które jest dobrym źródłem omega-3, witaminy A, E oraz potrzebnego nam cholesterolu. Dużo prozdrowotnych omega-3 znajdziemy też w wyżej wymienianym awokado, w tłustych rybach morskich (nie hodowlanych), oleju lnianym, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Pamiętajmy też o tym, że nie wolno ich poddawać działaniu wysokiej temperatury, czyli zalewamy siemię lniane ciepłą, a nie gorącą wodą, ryby pieczemy lub parujemy 20 minut. Awokado, orzechy czy słonecznik najlepiej na surowo. Coraz więcej jest doniesień o dobroczynnym wpływie na nasz organizm. Nie chodzi tylko o układ krążenia i pracę serca, ale mają również wpływ na układ nerwowy, pracę mózgu, wzrok, działają jako antydepresant (zalecane w zaburzeniach nastroju, depresji, autyzmie, dzieciom z różnymi zaburzeniami), działają przeciwzapalnie, obniżają poziom trójglicerydów, podnoszą HDL i wiele innych. Warto pamiętać o nich w codziennej diecie!

Komentarze

  1. Jest wystarczająco sycące, zeby zjeść na obiad czy bardziej jako przekąska?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy ile zjemy warzyw, ale bardziej jako przekąska :)

      Usuń
  2. No wygląda bardzo ciekawie. Jestem aktualnie na diecie i takie pysznością jak najbardziej wskazane ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne danie na diecie :)można zrobić też z gruszką :)
    smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty