Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy jest modyfikacją poprzedniego przepisu i muszę nieskromnie przyznać, że jest to jeden z najlepszych chlebów jakie jadłam w życiu ;) Do tego jest bardzo prosty w wykonaniu dlatego wrzucam go na bloga :) Wystarczą świeże drożdże (najlepiej babuni), odpowiednia temperatura wody i nie ma opcji żeby komuś się nie udał. Trzeba przyznać, że za każdym razem jest trochę inny, ale zawsze smakuje rewelacyjnie. Ten wpis po prostu muszę dodać, bo kto go nie posmakuje od razu pyta o przepis :)

 Składniki:
  • 0,5 kg mąki orkiszowej (ja daję 150g białej i 350g razowej), ale może być jeden rodzaj
  • 0,5 litra letniej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • płaska łyżka soli
  • dwie łyżki cukru trzcinowego
  • pół szklanki siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki słonecznika
  • pół szklanki pestek dyni
  • można dodać żurawinę
Wodę, drożdże, sól i cukier mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy mąkę i ziarna, wszystko wyrabiamy ok. 5 minut, aż wszystkie składniki się połączą. Przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aż ciasto się podniesie. Po tym czasie ciasto mieszamy, odpowietrzamy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10 minut, aż się trochę podniesie. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy 40 minut od dołu w 200 stopniach.
 
Wersja na Thermomix :
Do naczynia miksującego wrzucić 100g ziaren orkiszu (lub słonecznika, dyni, siemienia lnianego), ustawić obroty na 10, na 30s przełożyć. Do naczynia wlać wodę, drożdże, sól i cukier, ustawić mieszanie na dwie minuty, dodać mąkę, zmielone ziarna, ziarna w całości, ustawić wyrabianie na 4 minuty. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut, po tym czasie wymieszać, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 10 minut. Piec 40 minut od dołu w 200 stopniach.

Komentarze

  1. Wygląda wspaniale! Mam jednak pytanie, czy jeżeli chciałabym pominąć dodatek pestek dyni i siemienia lnianego, mam zastąpić to dodatkową porcją mąki? pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie, nie trzeba :) ważna jest proporcja mąki, wody i drożdży :) nasiona wedle uznania, ja ostatnio sypię jeszcze więcej i też wychodzi.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda ten chlebek:) Na pewno przetestuje przepis. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty