Przejdź do głównej zawartości
Placek amerykański
Święta za pasem, a ja jeszcze wrzucam przepis na bardzo prosty i smaczny
placek amerykański. Bez wydziwiania, wystarczy wszystko wymieszać, upiec,
pięknie przystroić i świąteczne ciasto gotowe :)
Składniki:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki kakao
- 2 jajka
- szklanka cukru trzcinowego
- pół szklanki mleka
- pół szklanki oleju
- 4-5 jabłek
- sok z cytryny
- 2 szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki rodzynek
- garść skórki z pomarańczy
- paczka cynamonu
- szczypta soli
Mąkę, jajka, cukier, mleko, olej, proszek, kakao i sodę zmiksować. Dodać starte jabłka z sokiem z cytryny. Dodajemy zblenderowane orzechy włoskie, rodzynki, skórę pomarańczy, szczyptę soli, cynamon, wszystko mieszamy. Ja wyrobiłam ręką, żeby się wszystkie składniki dokładnie połączyły. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu mieszamy.
Blaszkę (ja zrobiłam w tortownicy, ale można w keksówkach) smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Pieczemy 50 minut od dołu 200 stopni.
Ciasto polewamy polewą: 7 łyżeczek wody grzejemy w rondelku, rozpuszczamy w nich 7 łyżeczek cukru, jak cukier się rozpuści dodajemy ćwiartkę masła i dwie łyżki kakao, całość mieszamy, czekamy aż się chwilę zagotuje. Ciasto polewamy polewą, na górę posypujemy orzechami, migdałami, skórką pomarańczową i wszystkim innym czego dusza jeszcze zapragnie :)
Ciasto jest pyszne i mokre, moi domownicy mówią, że nie doczeka Świąt ;)
Smacznego! Zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia :)
Komentarze
Prześlij komentarz