Piersi kurczaka z pieczarkami, plackami z cukinii i sałatką z mango

Pyszny, wykwintny obiad, spokojnie możemy go zaserwować naszym gościom, czy rodzinie. Jak wszystko dobrze zaplanujemy, przygotowanie okaże się całkiem szybkie :) Placki z cukinii wyszły tak dobre, że przebiły wszystko, dlatego można je robić same w ramach obiadu, czy kolacji.
Składniki (3 porcje):
  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 3 plastry szynki Włoskiej
  • 10 pieczarek
  • 10  kulek mozzarelli
  • koperek
  • łyżeczka masła
  • 1 cukinia
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej lub kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz,
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 cebula szalotka
  • 1 mango
  • słonecznik
  • oliwa, ocet balsamiczny, miód
Piersi kurczaka rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem. Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle, układamy na mięsie, dodajemy pokrojoną na 4 kulkę sera mozzarella, posypujemy koperkiem. zawijamy, na zewnątrz zawijamy szynkę. Piersi wkładamy do naczynia żaroodpornego, delikatnie polewamy oliwą, pieczemy 25 minut (180 stopni- termoobieg). W tym czasie ścieramy cukinię na tarce, dodajemy mąkę, jajka, czosnek, sól i pieprz. Smażymy na oliwie z oliwek. Do miski wrzucamy rukolę, pokrojoną cebulkę, pomidorki koktajlowe, mozzarellę, dodajemy mango pokrojone w kostkę i podprażony słonecznik. Całość polewamy sosem (2 łyżki oliwy, 1 octu balsamicznego i jedna miodu, wymieszane z solą i pieprzem).



OKIEM DIETETYKA
Hashimoto- to przewlekłe, limfocytowe zapalenie tarczycy, jest chorobą autoimmunologiczną, co oznacza, że nasz układ immunologiczny (odpornościowy) działa agresywnie, niszcząc własne tkanki, komórki, narządy, w tym wypadku chodzi o tarczycę. Układ odpornościowy działa nieprawidłowo, atakując własne komórki, bo uznaje je za ciało obce, jest to tak zwana autoagresja. To najczęstsza przyczyna pierwotnej niedoczynności tarczycy. Hashimoto często współistnieje z innymi chorobami autoimmunologicznymi. Ta dosyć dziwna nazwa pochodzi od nazwiska lekarza, który jako pierwszy w 1912 roku opisał tę chorobę (Hakaru Hashimoto). Może występować rodzinnie i niestety 10-20 razy częściej dotyka kobiety, niż mężczyzn. Jest to choroba trudna do zdiagnozowania, najczęściej wychodzi przy niedoczynności tarczycy. Czynnikiem wyzwalającym chorobę może być przewlekły stres, częste infekcje, zaburzenia psychiczne i przemęczenie, czasami ujawnia się po porodzie. Charakterystyczne objawy to ciągłe zmęczenie, senność, problemy z koncentracją, stany depresyjne, zmienne nastroje, problemy z pamięcią, obfite miesiączki, zwiększony PMS (zespół napięcie przedmiesiączkowego) sucha, szorstka skóra, zaparcia, wypadanie włosów, podwyższony poziom cholesterolu, nieuzasadnione tycie, marznięcie, problemy jelitowe, co za tym idzie objawy te mogą, ale nie muszą świadczyć o chorobie. Dlatego należy wykonać odpowiednie badania takiej jak: poziom hormonów (TSH, T3, T4, FT3, FT4, przeciwciała anty TPO i anty TG oraz badanie ultrasonograficzne). Anty TPO działa przeciwko enzymowi produkowanemu przez tarczycę (peroksydaza tarczycowa), bez której jod nie jest wychwytywany, przez to hormony tarczycy nie są prawidłowo produkowane. Niektóre osoby chore na Hashimoto mają prawidłowy poziom TSH. Choroba może przebiegać bezobjawowo, lub ujawnić się po 45 roku życia, ale coraz częściej dotyka ona młode osoby. Chora tarczyca może się powiększyć, występują wole, guzki, jest twarda, spoista i nierówna, ale choroba ta może też przebiegać z zanikiem tarczycy. Początkowo tarczyca wydziela prawidłową lub zwiększoną ilość hormonów, ale z biegiem lat dochodzi do obniżenia ich poziomu i rozwija się niedoczynność. Podstawą leczenia jest przyjmowanie hormonów tarczycy. W wielu badaniach naukowych wykazuje się powiązanie choroby Hashimoto z celiakią, dlatego niektóre publikacje zalecają wykluczenie glutenu z diety, suplementację selenu (reguluje pracę układu immunologicznego), witaminy D, oraz kwasów omega-3 osobom z autoimmunologicznymi chorobami tarczycy. Inne badania wykazują, że obecność glutenu w diecie może nasilać autoagresję w stosunku do tarczycy w Hashimoto. Podobnie kazeina z białek mleka, może stanowić antygen wywołujący reakcję alergiczną. Spożywanie glutenu i mleka krowiego może więc nasilać objawy choroby. Można w zamian spożywać mleko kozie, owcze czy roślinne. Ważne jest także zwiększone spożycie białka 15-20% diety, ograniczając przy tym spożycie tłuszczów, szczególnie nasyconych. Zaleca się spożywanie oliwy z oliwek, orzechów, nasion, tłustych ryb morskich, zawierających witaminę E, która ułatwia oddziaływanie hormonów tarczycy na komórki. Nie zalecą się spożywanie pszenicy, która jest jednym z najbardziej zmodyfikowanych zbóż i często może występować po jej spożyciu późna odpowiedź autoimmunologiczna. W odróżnieniu od innych chorób tarczycy w Hashimoto nie zaleca się suplementacji jodu. Ekspert w dziedzinie hormonów dr David Brownstein tak się wypowiedział: “Spożywanie suplementów jodu u osób z chorobami autoimmunologicznymi jest jak dolewanie oliwy do ognia, jakkolwiek u osób z niedoczynnością tarczycy bez podłoża autoimmunologicznego, spożywanie preparatow jodu może okazać się korzystne”. Co ciekawe bardzo dobrze jest włączyć aktywność fizyczną, która to właśnie dodaje energii i zapału do życia, nie można "zwalać" wszystkiego na tarczycę. Podstawa to leki, dieta i wysiłek fizyczny, konsultacja z lekarzem, dietetykiem, obserwacja samego siebie po czym się gorzej czujemy i eliminacja tych składników. Czasami nie zdajemy sobie sprawy jak wielki wpływ ma dieta na nasze zdrowie, czy samopoczucie, a wystarczy wyeliminować niektóre składniki, by poczuć się jak nowo-narodzony :)

Polecam artykuł z Food Forum, z którego również korzystałam, oraz praktycznie to samo można znaleźć na blogu autorki http://www.kuchniabezglutenowa.com.pl/2014/11/moje-zycie-z-hashimoto.html

Komentarze

Popularne posty